Stråleskader​

Pasientene kan oppleve store hudforandringer etter ferdig strålebehandling.  I ukene etter strålebehandlingen er gjennomført, kan noen pasienter oppleve å få brannskader både på innsiden og på utsiden av halsen. Disse sårene vil gro, og det er viktig å få hjelp med smertelindring mens det pågår.

Skader i hals- og tyggemuskulatur kan også oppstå. Området som er bestrålt kan oppleves som stivt, og det kan bli vanskelig å tygge samt å gape på vanlig måte. Det er viktig å få hjelp til å tøye denne muskulaturen. Spør etter hjelp til dette på sykehuset.

En vanlig skade er nedsatt spyttsekresjon. Noen kan oppleve bedring ved hjelp av hyperbar oksygenbehandling. Dette gjøres på Haukland i Bergen. Her ligger du i en trykktank og hensikten er å stimulere til økt oksygenopptak i blodet. Behandlingen er smerteløs og går over noen uker. Det er lege og tannlege på sykehuset som kan komme med anbefaling og sende henvisning.

Pasienter som er bestrålt i hode- og halsområdet kan bli utsatt for en tilstand som heter osteoradionekrose. Dette skyldes skade og nedbryting av bensubstansen i kjevebenet. Det oppstår fordi blodårene i bensubstansen blir skadet. Ved langvarige plager kan man vurdere hyperbar oksygenbehandling i trykkammer, og i noen tilfeller kirurgisk behandling.

Del siden på sosiale medier

Facebook
Twitter

Noe du lurer på?

Søk

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her