Stråleskader​

Pasientene kan oppleve store hudforandringer etter ferdig strålebehandling.  I ukene etter strålebehandlingen er gjennomført, kan noen pasienter oppleve å få brannskader både på innsiden og på utsiden av halsen. Disse sårene vil gro, og det er viktig å få hjelp med smertelindring mens det pågår.

Skader i hals- og tyggemuskulatur kan også oppstå. Området som er bestrålt kan oppleves som stivt, og det kan bli vanskelig å tygge samt å gape på vanlig måte. Det er viktig å få hjelp til å tøye denne muskulaturen. Spør etter hjelp til dette på sykehuset.

En vanlig skade er nedsatt spyttsekresjon. Noen kan oppleve bedring ved hjelp av hyperbar oksygenbehandling. Dette gjøres på Haukland i Bergen. Her ligger du i en trykktank og hensikten er å stimulere til økt oksygenopptak i blodet. Behandlingen er smerteløs og går over noen uker. Det er lege og tannlege på sykehuset som kan komme med anbefaling og sende henvisning.

Pasienter som er bestrålt i hode- og halsområdet kan bli utsatt for en tilstand som heter osteoradionekrose. Dette skyldes skade og nedbryting av bensubstansen i kjevebenet. Det oppstår fordi blodårene i bensubstansen blir skadet. Ved langvarige plager kan man vurdere hyperbar oksygenbehandling i trykkammer, og i noen tilfeller kirurgisk behandling.

Del siden på sosiale medier

Facebook
Twitter

Noe du lurer på?