Vaksiner deg mot HPV

Hva er HPV?

Humant papillomavirus (HPV) er et seksuelt overførbart virus. Det finnes over 200 forskjellige typer HPV og det anslås at over 70% av den seksuelt aktive befolkningen vil ha hatt en HPV-infeksjon på et eller annet tidspunkt i sitt liv. Som regel går de over av seg selv, men noen HPV-typer kan føre til celleforandringer og på sikt kreft.

Det har lenge vært kjent at det er en sammenheng mellom HPV-infeksjon og livmorhalskreft. Derfor har alle jenter i 7. klasse i Norge fått tilbud om gratis HPV vaksine siden 2009. I 2016 ble tilbudet utvidet til jenter opp til 27 år og dette tilbudet varte i 3 år.

De siste årene har det blitt klart at det også er en sammenheng mellom HPV-infeksjon og kreft i munn- og hals. I tillegg ser man en økning i tilfeller munn- og halskreft, og rundt 60% av denne økningen skyldes HPV infeksjon. Fra høsten 2019 fikk derfor også gutter i 7. klasse tilbud om HPV vaksine.

Det finnes ulike vaksiner som beskytter mot HPV. Cervarix er den som brukes i barnevaksinasjonsprogrammet, og beskytter mot 2 typer HPV. Gardasil er en alternativ vaksine som man kan kjøpe selv. Den beskytter mot 9 typer HPV, og mot kjønnsvorter. Vaksinen består av tre doser som settes med noen måneders mellomrom. Hver dose koster rundt kroner 1300. I samråd med fagekspertene anbefaler foreningen alle som er seksuelt aktive å ta vaksinen.

Kampanjen #vaksinerdegmothpv

Munn- og halskreftforeningen mener at guttene bør få det samme tilbudet som jentene, og at gutter opp til 27 år også bør få vaksinen gratis. Derfor begynte vi en kampanje i 2018 for å sette fokus på dette. Vi lagde en rekke korte filmsnutter med komiker Lisa Tønne, sexolog Haakon Aars og styreleder i foreningen Are Rydland. På hver sin måte oppfordret de til å ta HPV-vaksinen. Kampanjen fortsatte i 2019 med ny filmsnutter og nye vinklinger.

Styreleder Are og Rydland og nestleder Chris Foss har i tillegg vært på Stortinget ved flere anledninger for å opplyse politikerne om HPV, dens konsekvenser for gutter helse, og for å oppfordre til at vaksinetilbudet likestilles.

Pr høsten 2020 er det liten politisk vilje til å likestille tilbudet. Foreningen fortsetter arbeidet da vi mener at gutters helse er like viktig som jentene sin.

denne nettsiden kan du se alle filmsnuttene som er laget for å sette fokus på saken.

Del siden på sosiale medier

Facebook
Twitter

Noe du lurer på?