Redusert medlemskontingent 2023 fra 1. september og ut året!

Vaksiner deg mot HPV

Hva er HPV?

Humant papillomavirus (HPV) er et seksuelt overførbart virus. Det finnes over 200 forskjellige typer HPV og det anslås at over 70% av den seksuelt aktive befolkningen vil ha hatt en HPV-infeksjon på et eller annet tidspunkt i sitt liv. Som regel går de over av seg selv, men noen HPV-typer kan føre til celleforandringer og på sikt kreft.

Det har lenge vært kjent at det er en sammenheng mellom HPV-infeksjon og livmorhalskreft. Derfor har alle jenter i 7. klasse i Norge fått tilbud om gratis HPV vaksine siden 2009. I 2016 ble tilbudet utvidet til jenter opp til 27 år og dette tilbudet varte i 3 år.

De siste årene har det blitt klart at det også er en sammenheng mellom HPV-infeksjon og kreft i munn- og hals. I tillegg ser man en økning i tilfeller munn- og halskreft, og rundt 60% av denne økningen skyldes HPV infeksjon. Fra høsten 2019 fikk derfor også gutter i 7. klasse tilbud om HPV vaksine.

Det finnes ulike vaksiner som beskytter mot HPV. Cervarix er den som brukes i barnevaksinasjonsprogrammet, og beskytter mot 2 typer HPV. Gardasil er en alternativ vaksine som man kan kjøpe selv. Den beskytter mot 9 typer HPV, og mot kjønnsvorter. Vaksinen består av tre doser som settes med noen måneders mellomrom. Hver dose koster rundt kroner 1300. I samråd med fagekspertene anbefaler foreningen alle som er seksuelt aktive å ta vaksinen.

Kampanjen #vaksinerdegmothpv

Munn- og halskreftforeningen mener at guttene bør få det samme tilbudet som jentene, og at gutter opp til 27 år også bør få vaksinen gratis. Derfor begynte vi en kampanje i 2018 for å sette fokus på dette. Vi lagde en rekke korte filmsnutter med komiker Lisa Tønne, sexolog Haakon Aars og styreleder i foreningen Are Rydland. På hver sin måte oppfordret de til å ta HPV-vaksinen. Kampanjen fortsatte i 2019 med ny filmsnutter og nye vinklinger.

Representanter fra landsstyret har i tillegg vært på Stortinget ved flere anledninger for å opplyse politikerne om HPV, dens konsekvenser for gutter helse, og for å oppfordre til at vaksinetilbudet likestilles.

Foreningen fortsetter arbeidet da vi mener at gutters helse er like viktig som jentene sin.

denne nettsiden kan du se alle filmsnuttene som er laget for å sette fokus på saken.

Del siden på sosiale medier

Facebook
Twitter

Noe du lurer på?