Stiftelsen Friluftssykehuset

snail-405384_1280

Friluftssykehusene er arkitekttegnede hytter som doneres til sykehus. Disse plasseres på sykehusenes naturområder hvor pasienter og pårørende får mulighet til å komme ut, være i en egen sone skjermet fra sykehushverdagen, og i trygg og umiddelbar nærhet til medisinsk hjelp.

Et pusterom i en tøff hverdag

Friluftssykehusene er arkitekttegnede hytter som doneres til sykehus. Disse plasseres på sykehusenes naturområder hvor pasienter og pårørende får mulighet til å komme ut, være i en egen sone skjermet fra sykehushverdagen, og i trygg og umiddelbar nærhet til medisinsk hjelp.

Friluftssykehusene vil inkludere alle uansett hvilken alder, sykdomsgruppe eller tilknytning man har til sykehuset. Dette er et konsept som er helt unikt i verdenssammenheng, men som vi mener bygger på et grunnleggende prinsipp om naturen som verktøy for sykdomsmestring. Det handler om å komme ut, ha et mål og et sted å være – alene eller sammen. Rommet vil også tas i bruk til samtaleterapi. Målet er at dette blir en standard på alle norske sykehus.

Etter et tjuetalls befaringer på sykehus i Norge og utlandet, ser vi i Stiftelsen et stort behov for «verdighetssoner» ved sykehusene; steder man kan trekke seg tilbake som også vektlegger estetisk tiltalende omgivelser som slik setter skillet mellom behandling og avslapping. Vi har valgt å holde et høyt nivå på kvalitet, vedlikehold og miljøvennlighet. Hytta vil symbolisere det skandinaviske stilrene, enkle og komfortable i tett nærhet til naturen.

Piloten bygges på OUS Rikshospitalet på sensommeren. Fire andre sykehus er i kontrakt med Stiftelsen om et Friluftssykehus på deres områder.

Hyttene er designet i todelte moduler i samarbeid med Snøhetta og bygges av Skanska på Husfabrikken i Steinkjer. Modulene serieproduseres og gjør de kommende prosjektene rimeligere og raskere. Detaljprosjekteringen av piloten på OUS Rikshospitalet er i sluttfasen og vi trenger få midler før produksjonen settes i gang.

Finansieringsmodellen er et dugnadsprosjekt mellom det private næringsliv og det offentlige. Hittil er prosjektet støttet av Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen DNB, Bergesenstiftelsen, Barnestiftelsen OUS og tatt inn i det reviderte nasjonalbudsjettet på Stortinget.

Vi har med andre ord mange gode samarbeidspartnere, men for å kunne starte byggingen på Rikshospitalet, er vi avhengig av at brukere av tilbudet trår til. Det er viktig for prosjektet at pasienter med tilknytning til ulike støttegrupper har kjennskap til og kan føle et eierskap overfor stedet. Hytta vil kanskje romme de gode opplevelsene som man sårt trenger i en tøff hverdag. Derfor håper vi flere støtteforeninger vil gripe denne sjansen og bidra med midler til at byggingen kan settes i gang.

Se en presentasjon av prosjektet på Rikshospitalet her

Del siden på sosiale medier

Facebook
Twitter

Noe du lurer på?

Søk

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her