Sofaprat om sex og kreft

Sammenheng mellom sex og munn- og halskreft.

Som et ledd i den norske versjonen av «European Head & Neck cancer awareness week» inviterte Munn- og halskreftforeningen til åpent møte på Sentralen i Oslo.

Journalist Siri Kristensen, kjent fra «Juntafil» og «Lørdagsrådet», ledet praten. Med seg hadde hun Haakon Aars, sexolog og psykiater; Mari Nygård, overlege og forsker; Heidi Brorson, avdelingsleder i Kreftforeningen og Amin Homayouni, tannlegestudent.

Haakon Aars mener leger og tannleger må lære seg å snakke om sex og seksualitet med sine pasienter. Dette temaet er i dag et meget tabubelagt område, hvor fagfolkene sjelden tar initiativ. Forsker Mari Nygård har forsket på HPV-relaterte sykdommer i mange år. Det er ikke noen tvil om at mange krefttilfeller i munn og hals skyldes HPV-viruset. Dette er et seksuelt overførbart virus, som kan gi ulike utslag. De fleste får ingen symptomer eller plager, men for noen kan det utvikle seg til kreft i livmorhals, og i andre slimhinner som munn, hals, endetarm og skjede. Viruset kan også forårsake kjønnsvorter.

Seksualvanene har endret seg. På 100 år er debutalderen senket, og nordmenn har flere seksualpartnere enn tidligere. Men, fordi det tar lang tid å utvikle munn- og halskreft, er det vanskelig å se sammenhengen, kunne Nygård fortelle. Det kan ta 15-25 år før kreften utvikler seg, men da kan det skje raskt.

Jenter får nå HPV-vaksine som en del av det ordinære vaksinasjonsprogrammet. Panelet var enige om at det ikke er noen grunn til at guttene skal holdes utenfor.

Tannleger er flinke til å undersøke hele munnhulen når de sjekker tennene. Derfor er det ofte tannleger som henviser pasienter med mistanke om kreft videre. Dette får de god opplæring i gjennom studiet, men selve praten om sex er ikke like framtredende, kunne Homayouni fortelle.

— Har du sår, blemmer eller kuler i munn og svelg som ikke forsvinner i løpet av to-tre uker, så ta kontakt med tannlegen din, oppfordret Homayouni.

— Nordmenn er av de dårligste i verden når det gjelder å bruke kondom, spesielt ved munnsex. Det har betydning for spredningen, sa Aars, som understreket at det ikke skal drives skremselspropaganda mot sex. Å ha et godt sexliv hører til for å ha en god helse.

Kreftforeningen erfarer at mange ikke snakker om effekten kreftsykdom kan få for sexlivet. De blir glade for informasjon når de først får den, kunne Brorson fortelle.

Spørsmålsstillere fra salen ville vite hva man kan gjøre om man er smittet av HPV-virus. Det er dessverre lite man kan gjøre, fordi kun en liten andel av smittede kommer til å utvikle kreft. Enn så lenge kan man ikke si hvem som kommer til å gjøre dette. Virus kan vanskelig behandles, her er det kroppens immunapparat som blir avgjørende.

Del siden på sosiale medier

Facebook
Twitter

Noe du lurer på?

Søk

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her