Vaksiner deg mot HPV!

Chris filmsnutt

Denne uken er Head and Neck Cancer Awareness Week – et internasjonalt initiativ for å sette fokus på munn- og halskreft. I morgen, onsdag, er Early Detection Day: Tidlig oppdagelsesdag.

For foreningen er det beste tiltaket for tidlig oppdagelse unngåelse. Og dette kan vi faktisk få til.

De siste årene har man sett en økning i tilfeller av munn- og halskreft, og en vesentlig del av denne økningen skyldes HPV. I over ti år har jentene fått tilbud om denne vaksinen gratis, der det i tre år var gratis for jenter opp til 27 år. I fjor var et gjennombrudd da vaksinen ble innlemmet i barnevaksinasjonsprogrammet for gutter også. Men kun for 7. klasse gutter.

Pr i dag har myndighetene ingen intensjoner om å likestille vaksinasjonstilbudet – noe vi mener er grunnleggende galt. Gutter bør få det samme tilbudet som jenter, og det vil si gratis vaksine for gutter opp til 27 år.

Foreningen jobber parallelt på flere plan. Samtidig som vi mener at myndigheten bør utvide vaksinasjonstilbudet for gutter, er det fortsatt et stort informasjonsarbeid å gjøre. Det er mulig å kjøpe vaksinen selv, og selv om den burde være gratis for flere enn den er i dag, mener vi at folk bør opplyses nok til å kunne ta et valg om de ønsker å bruke noen tusenlapper på å kjøpe seg denne livsforsikringen.

I fjor, i forbindelse med Early Detection Day, lagde vi filmsnutter med komiker Lisa Tønne, sexolog Haakon Aars og styreleder i foreningen Are Rydland. Dette var et forsøk på å spre kunnskap om sammenhengen mellom HPV og munn- og halskreft, og oppfordre folk til å benytte seg av vaksinen som vi er så heldig å ha tilgang til. Til tross for at denne kampanjen nådde over 150.000 mennesker, opplever vi at det fortsatt er et stort informasjonsgap. Derfor har vi blåst nytt liv i denne kampanjen og laget nye filmsnutter.

I år har vi fått med oss Chris Foss, nestleder i foreningen, som ble behandlet for HPV-relatert kreft i halsen for flere år siden. Hadde han fått tilbud om HPV vaksinering da han var ung, hadde han sluppet denne grusomme sykdommen.

Vi har også laget film med Fabian Asla. Fabian er 24 år og student. Hadde han vært jente hadde han fått tilbud om gratis vaksine. Tjueårene er en krevende økonomisk tid for de fleste, og det å finne 4000 kroner til en vaksine er slett ikke gitt.

Den tredje og siste filmsnutten forsøker å sette utgiften i perspektiv. 4000 kroner er mye penger, men tilsvarer faktisk kun 11 kroner dagen i ett år.

Vi håper vi klarer å nå enda flere med årets kampanje, og at myndighetene etter hvert vil begynne å lytte.

Alle filmsnuttene kan ses på https://vaksinerdegmothpv.no

Del siden på sosiale medier

Facebook
Twitter

Noe du lurer på?