Vellykket Landsmøte og landskurs i Bergen!

[sircontheme-ingress]Mer enn 100 medlemmer og støttespillere av Munn og halskreftforeningen var helga 20. til 22. mai samlet til Landsmøte og landskurs. [/sircontheme-ingress]

Samlingen startet med Landsmøte på fredag. Vedtektene ble justert slik at de stemmer bedre med kravene for å få støtte. Det innebærer at alle typer medlemskap får like demokratiske rettigheter som tale-, forslags- og stemmerett.

Tekst/foto: Anne Guri Selnæs

Ann Karin Merket takket nei til gjenvalg som styreleder, men fortsetter i styret. Are Rydland ble valgt som ny leder, og han uttalte at han setter stor pris på at Ann Karin blir med videre, slik at kontinuiteten ivaretas.

Nyvalgt styre

Nyvalgt styre
Fra venstre: Chris Foss (valgt for to år), Marianne Lambech Pettersen (ikke på valg), Torgeir Riise (valgt for to år), May Wettre Holte (ikke på valg), Ove Korsnes (valgt for to år), Are Rydland (valgt for ett år), Ann Karin Merket (valgt for ett år).

Landskurset hadde et variert og spennende program.

Lege Eli Julseth Birkhaug ble strupeoperert allerede som 13-åring, og delte sin pasienthistorie med forsamlingen. Hun har vært medlem i mange år.

Eli_arild dahle
Eli trakk fram arbeidet som blant annet Arild Dahle gjorde for henne og mange andre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hildur
Hildur Røysland Grimstad foreleste om det viktige hygienearbeidet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bygge nytt bein!

Cecilie
Cecilie Gjerde fenget forsamlingen med sitt foredrag om hennes spennende forskningsprosjekt.

Spesialist i oral kirurgi og forsker Cecilie Gjerde holdt et spennende innlegg om sitt forskningsprosjekt som går ut på å «gro nytt bein».

Med lang erfaring fra hvor vanskelig det er å få til gode groforhold i underkjeven, er det nettopp her hun har tatt fatt. Med bruk av stamceller har hun og et stort team lykkes med å gro fram ny beinstruktur til 11 pasienter, slik at implantater kan settes inn. Hun understreket at det er langt fram før dette er standard behandling.

Professor Hans Jørgen Aarstad fikk hjelp av sin kone til å demonstrere hvordan HPV-virus og andre påvirkninger kan skade NDA-strengene. Det viser seg at HPV-virus-positive får en annen utvikling av kreftsykdommen enn HPV-negative. Også dette var ny informasjon for de fleste i salen. Aarstad oppfordret alle til å gi uvaksinerte ungdom HPV-vaksine i gave! Guttene får i dag ikke tilbud via det ordinære vaksinasjonsprogrammet.

Hotellstreiken varte til landskurset var godt i gang. Landskurskomitéen greide til tross for dette å gjennomføre et flott arrangement. På grunn av hotellbytte måtte svømmekurset utgå, men mange tok turen til Akvariet i Bergen, før alle samlet seg til en strålende festmiddag.

Landskurskomiteen
Landskurskomitéen koser seg etter en vellykket festmiddag. Landskurskomitéen består av Gry Tveterås, Brynjar Bredesen, Gerd Turøy, Kari Kristiansen og Lillian Solberg.

Søndag formiddag startet med bøy og tøy – som vanlig. Deretter fikk vi høre fra logopedene Jorid Løbakk og Pål Ericson hvordan logopeder kan hjelpe. Opererte har rett til logopedhjelp, men trenger attest fra legen. Ikke alle leger følger opp dette aktivt, så her må man følge opp selv.

Logopeder kan hjelpe til med øvelser og hjelpemidler som både hjelper på bedre artikulasjon, stemmestyrke og opptrening av musklene vi bruker når vi snakker.

Jorid
Jorid Løbakk demonstrerer hvordan «korkøvelsen» fungerer. Ved å snakke med en kork i munnen tvinges vi til å snakke tydeligere. Både sangere, talere og skuespillere bruker dette «trikset».

Før hjemreise fikk forsamlingen et morsomt foredrag av prest og motivater Thor Brekkeflat; «Ingen er bare den du ser».

Are
Are Rydland avsluttet festmiddagen med en morsom, personlig og gjenkjennelig takk for maten-tale, hvor han ikke la skjul på at å spise ute ikke alltid er forbundet med glede. Men her, sammen med denne forsamlingen legges alt til rette, også for den som strever med å spise.
salen
Programmet inneholdt både alvor og skjemt, og tok opp svært ulike tema.

 

Del siden på sosiale medier

Facebook
Twitter

Noe du lurer på?

Søk

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her